Forsikring av leiebil i Spania?

Trenger jeg noen ekstra forsikring når jeg leier bil i Spania

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva “standard” forsikring inkluderer og hvorfor man ellers kreves for depositum når man henter ut en leiebil i Spania. Leiebilselskapene tilbyr utvidet forsikring som eliminerer kravet om depositum men hvorfor kreves depositum når reiseforsikringen også dekker leiebil? 

 

SpaniaGuiden har leid ut biler i Spania siden 1999 og leier kun ut biler med obligatoriske forsikringer inkludert. Det vil si tredjeparts-forsikring og en delkasko som gjør at ditt ansvar ved normale forhold er oppad er begrenset til depositumet du legger igjen når du får bilen levert ut. De fleste velger likevel å leie med utvidet forsikring på grunn av fordelene: 

 

  • Ingen depositum/ingen blokkering på kort* 
  • Ingen egenandel ved skade** 
  • Ingen egenandel ved behov for veihjelp 

 

*Standard depositum er 1050-1500€ for små og mellomstore biler. For større biler som 7-setere kan depositumet være opptil €2000. Den utvidete forsikringen eliminerer selskapets risiko ved å lever ut bilen og dermed faller kravet for depositum bort. **Utvidet forsikring dekker ikke tap av nøkler, antenne, bøter, skader som gjelder uforsiktighet, skader fra terrengkjøring etc. Se websiden for komplette betingelser. 

Mange er usikre på hva “standard” forsikring inkluderer og hvorfor man ellers kreves for depositum når man henter ut en leiebil i Spania. Leiebilselskapene tilbyr utvidet forsikring som eliminerer kravet om depositum men hvorfor kreves depositum når reiseforsikringen også dekker leiebil?

 

Reiseforsikringen inkluderer forsikring på leiebil, trenger jeg utvidet forsikring? 

Reiseforsikring som inkluderer skader på leiebil eliminerer ikke krav om depositum eller ansvar ved skade. Blir det skader på bilen mister du hel eller deler av depositumet. Forsikringsselskapet ditt kan refundere deg i etterkant men en slik forsikring er en sak mellom den som leier bilen og og forsikringsselskapet i hjemlandet. Reiseforsikring som dekker leiebil endrer ingenting for leiebilselskapet som uansett trenger sitt depositum som sikkerhet for skader eller tyveri av leiebilen. 

 

Ekstra forsikring for leiebilen – for din sinnsro! 

Alle bilene har tredjeparts-forsikring / ansvars-forsikring. De fleste har også inkludert det som man på norsk kaller “del-kasko”. Altså en forsikring som dekker selve leiebilen, da med en egenandel som vanligvis er noen hundre euro, avhengig av type bil og leverandør av bilen. Dette er normalt det samme som beløpet man legger igjen i depositum. Understell, dekk og nøkler dekkes ofte ikke av standard forsikringen. Dette for å begrense tap av nøkler, dekk og understell som følge av uaktsomhet fra kundens side. 

 

I ekstreme tilfeller, hvor man som fører har utvist svært grov uaktsomhet, kan man bli avkrevd større ansvar for skader enn selve depostiumet. 

 

Noen tilbydere av leiebil oppgir prisen uten den obligatoriske forsikringen. Sjekk derfor at det er forsikring inkludert i prisen før du bestiller. SpaniaGuiden oppgir alltid pris inkl. forsikring og inkl. obligatoriske gebyrer som flyplasstillegg og gebyr for refusjon av bensin.